De begroting in één oogopslag

17 november 2023

De begrotingsvergadering is geweest! Onder de tekst staat de Begroting in één oogopslag. Hieronder staan onze speerpunten op een rij:

  1. De PvdA Midden-Drenthe vindt het belangrijk dat wij een sociale gemeente blijven. We moeten blijvend werken aan mensen die dat nodig hebben een steuntje in de rug bieden, denk aan inwoners die moeite hebben met rondkomen, maar niet weten bij wie ze daarvoor terechtkunnen of op welke toeslagen ze recht hebben.
  2. Een goede leefbaarheid blijft essentieel. Er komen hier nieuwe mensen wonen; mensen uit andere delen van Nederland en mensen uit andere landen. Mensen die vroeger in een instelling terechtkwamen, blijven nu langer thuiswonen. Omdat wij denken dat dorps- en buurthuizen een mooie rol kunnen spelen in een leuke wijk met blijvende harmonie, vinden wij het belangrijk deze te blijven steunen.
  3. De kosten van (jeugd)zorg stijgen snel en er is een groot gebrek aan personeel. Dit vraagt om een aanpak die gericht is op het voorkomen van zorg. Wij willen graag verder inzetten op preventie en het op tijd signaleren van problemen, voor snelle oplossingen en minder kosten.
  4. We moeten goed omgaan met onze natuur en het milieu, in het belang van onze kinderen. Daarom willen we verduurzamen, echter is dit niet voor iedereen mogelijk. PvdA Midden-Drenthe wil zich inzetten voor de mensen die geen geld hebben om zelf te investeren, maar ook buiten de boot vallen met leningen.
  5. We moeten betaalbaar bouwen voor iedereen! Daarvoor moet er meer regie bij de gemeente zijn.
  6. Als laatste stond Midden-Drenthe er financieel altijd goed voor. Helaas stevenen we op het financiële ravijnjaar af. Vanaf 2026 hebben we een structureel tekort van 2,5 miljoen euro. Dit zorgt met name voor problemen in het sociale domein. Het college vraagt hoe we hiermee om willen gaan en de PvdA Midden-Drenthe kiest ervoor om een reserve te vormen om het ravijnjaar te overleven. In die tijd moeten we scherpe keuzes maken: mensen boven stenen, wij zijn er principieel op tegen om de reserve van het sociaal domein hieraan op te offeren. In plaats daarvan willen wij kritisch kijken naar gemeentelijk vastgoed, zoveel mogelijk panden afstoten/geschikt maken voor woningbouw of opvang voor mensen die dringend op zoek zijn naar een huis.