Door Dirk Jasper Keegstra op 30 maart 2015

Huishoudelijke hulp na 2015. Hoe verder in Midden-Drenthe?

Op het gebied van zorg en sociale zaken verandert er veel. De rijksoverheid heeft een aantal taken overgeheveld naar de gemeenten. Dit gaat gepaard met bezuinigingen. Eén van de terreinen die dit betreft, is de huishoudelijke hulp. Hoewel elders in het land gemeenten de huishoudelijke hulp hebben afgeschaft, gaat de gemeente Midden-Drenthe hier vooralsnog behoedzaam mee om. In totaal is er in 2015 10% gekort ten opzichte van 2014. Doordat de gemeente van de rijksoverheid in de komende jaren minder geld krijgt, zijn veranderingen onontkoombaar. Op 26 maart organiseerde de PvdA Midden-Drenthe een discussiebijeenkomst over de ontwikkelingen in de huishoudelijke hulp en de manier waarop de gemeente hier in de toekomst het beste mee om kan gaan.

Huishoudelijke hulp is meer dan schoonmaken
P1100803
Wethouder Emko Dolfing (PvdA) vertelde dat de gemeente Midden-Drenthe ervoor gekozen heeft om in 2015 het niveau relatief hoog te houden. In dit overgangsjaar kort de gemeente 10% op de huishoudelijke hulp, waarbij door een verdeelsleutel meer wordt gekort op de gewone schoonmaakhulp en minder op de hulp voor mensen die de regie over hun huishouden niet meer zelf kunnen uitvoeren.
Dolfing benadrukte dat huishoudelijke hulp voor veel mensen meer is dan alleen een schoonmaakhulp, er gaat een belangrijke signalerende werking vanuit en het gaat eenzaamheid tegen.

 

Derkshoes: integrale aanpak
Geert Tent, directeur van het Derkshoes in Westerbork, noemde Midden-Drenthe een ´sociale gemeente´ die desondanks ook niet om de kortingen vanuit Den Haag heen kan. P1100814
Hij roemde het ´welwozo´-overleg, waarin gemeente, welzijnswerk, woningbouwcorporaties en zorgpartijen overleggen over een integrale aanpak van hulp vanuit het oogpunt van de mensen die zorg nodig hebben.

Ook de loketten van zorg en dienstverlening in onze gemeente zijn waardevolle pijlers om op voort te bouwen.

Coöperatie voor dorpszorg
Vanuit Hollandscheveld berichtte Jan de Vries over de ervaringen aldaar met de oprichting van een coöperatie voor dorpszorg. Doel is dat mensen zo lang mogelijk op zichzelf kunnen blijven wonen, in het dorp. ´Het is niet alleen kommer en kwel, maar veranderingen gaan niet vanzelf.´ In Hollandscheveld is een groep enthousiaste vrijwilligers opgestaan die de kar trekken van de nieuwe coöperatie. Zij onderzoeken in samenwerking met plaatselijk belang, zorgaanbieders en tal van kerkelijke en maatschappelijke organisaties wat er mogelijk is.
P1100820De Vries onderstreepte de rol van de dorpsondersteuner of dorpsregisseur die zich bezig houdt met de coördinatie van de vrijwilligers en het in beeld krijgen en houden van zorgvragen.

In het tweede deel van de bijeenkomst gingen de aanwezigen met elkaar in discussie over het belang van huishoudelijke hulp met en zonder begeleiding, en manieren om dit in de toekomst te organiseren.

Binnen de gemeente Midden-Drenthe zijn onder meer in Wijster, Hooghalen, de Beilervaart en Westerbork al initiatiefnemers bezig met projecten op het gebied van dorpszorg.P1100825

 

Wilt u uw ervaringen delen of hebt u vragen? Neem dan contact op met woordvoerder Dirk Jasper Keegstra: [email protected]

 

 

Dirk Jasper Keegstra

Dirk Jasper Keegstra

Mijn naam is Dirk Jasper Keegstra (44 jr). Ik woon, heel tevree, met mijn gezin in Hooghalen. Waar word je blij van? Van veel dingen; het landschap om me heen, de natuur, de wisselingen van het weer en van de seizoenen. Van muziek. En van stilte;) Waarom wil je de politiek in? Vanwege de wil

Meer over Dirk Jasper Keegstra